FAQ

Egy szokatlan, adrenalinnal teli, mégis biztonságos sportot és szórakozást találtál. Gyere és próbáld ki a szabadesés érzését a szélcsatorna biztonságában, kényelmes magasságban és a profi oktatók állandó felügyelete mellett.

Egy szokatlan, adrenalinnal teli, mégis biztonságos sportot és szórakozást találtál. Gyere és próbáld ki a szabadesés érzését a szélcsatorna biztonságában, kényelmes magasságban és a profi oktatók állandó felügyelete mellett.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 1. MI A SZÉLCSATORNA?

  A szélcsatorna a szabadesés szimulátora, amely függőleges légáramot generál a szabadesés sebességével, ezáltal a szabadesés körülményeit utánozza.
 • 2. MIKÉPP MŰKÖDIK AZ EJTŐERNYŐ ÉS REPÜLŐGÉP NÉLKÜLI REPÜLÉS?

  A Hurricane Factory egy adrenalinnal teli attrakció, amelynek helyszíne a keringtető függőleges szélcsatorna. A négy darab nagy ventilátor lamináris légáramlást biztosít a szabadesés sebességében, amely megegyezik a repülőgépből való valós ugrás sebességével.
 • 3. MILYEN MAGASRA SZABAD REPÜLNI A SZÉLCSATORNÁBAN?

  A Hurricane Factory vagy Szabadesés-szimulátor 4,3 m széles és 14 m magas. Tehát bizonyos készségek megszerzését követően 14 m magasba repülhetsz.
 • 4. HOGY BEFOLYÁSOLHATOM A REPÜLÉSI MAGASSÁGOT?

  Oktatóink megmutatják az alapmozdulatokat, amelyekkel a repülésedet irányíthatod. Hamarosan megtanulod irányítani a repülési magasságodat testhelyzeted segítségével.
 • 5. MIT HOZZAK MAGAMMAL?

  Fűzős cipőre lesz szükséged (lehetőleg sportcipő), kényelmes öltözetre az overall alá és főleg jó hangulatra. Nem ajánlatos fürdőruhában repülni.
 • 6. A LÉGÁRAM A HURRICANE FACTORYBAN MINDIG AZONOS SEBESSÉGŰ?

  A levegő sebessége függ a repülő személy tömegétől és a repülési pozíciótól. Az üzemeltető szabályozza a szél sebességét a szélcsatornában lévő személytől függően. A szél sebessége kisebb a könnyebb személyek, és magasabb a nehezebb személyek esetén.
 • 7. MILYEN NAGY A LEVEGŐ SEBESSÉGE A SZABADESÉS SZIMULÁTORBAN?

  A levegő átlagsebessége 180 kilométer/óra. A profi repülők 270 km/óra sebességnél edzenek.
 • 8. HOGY JUTOK BE A LÉGÁRAMBA?

  A repülő személyek a légáramba a kamra alsó részében elhelyezkedő ajtón jutnak be, oly módon, hogy egyszerűen ráfekszenek az áramlásra. Az oktatónk a segítségedre lesz a belépésnél. Megérzed, ahogy a légáram megemeli a lábad és ún. alappozícióban repülsz. Amint hozzászoksz a légáramhoz, mindhárom dimenzióban repülhetsz.
 • 9. A REPÜLŐ SZEMÉLY EGYEDÜL VAN A SZÉLCSATORNÁBAN?

  Nem, tapasztalt oktatóink a repülés egész ideje alatt veled lesznek a kamrában. Mindig a repülő személy segítségére lehetnek, vagy szükség esetén leállíthatják a levegő áramlását. Ezen kívül segítenek megtalálni a helyes testtartást, amely a stabil repüléshez szükséges.
 • 10. SZÜKSÉGES VAN VALAMILYEN KÜLÖNLEGES FELSZERELÉSRE?

  Teljes felszerelést nyújtunk, amelyet általában az ejtőernyősök használnak. Az overallok erős anyagból készültek. A felszerelés a sisakot és szemüveget is tartalmazza. A repülőkamra klimatizált, tehát a benne lévő hőmérséklet nem függ a környezeti levegő hőmérsékletétől. Ebből kifolyólag semmilyen speciális öltözék nem szükséges az overall alá. Bármilyen öltözék megfelel, amely nem akadályoz a mozgásban.
 • 11. EGYSZERRE EGY SZEMÉLYNÉL TÖBBEN IS REPÜLHETNEK A SZIMULÁTORBAN?

  Tapasztalt repülők akár 6 fővel egyszerre is használhatják a szimulátort. A kezdők az oktatójukkal vannak együtt. Amint a repülő személyek képesek mozgásukat irányítani a légáramban, több személy is repülhet együtt.
 • 12. MEGSZAKÍTHATÓ A REPÜLÉS?

  Bármikor! A repülés megszakítását vagy a sebesség csökkentését jelző jelzéssel az oktatód jelzi a személyzetnek, hogy azonnal szakítsa meg a repülést.
 • 13. MILYEN SOKÁIG RÖPKÖDHETEK A SZIMULÁTORBAN?

  A szimulátorban való repülés nem kevés erőkifejtést igényel, az ugráshoz hasonlóan. Az egész test igénybe van véve, ami azt jelenti, hogy az izmok elfáradnak. Már két percnyi repülés is feledhetetlen élmény. Kezdésként 3-6 percet ajánlunk, ami 5-10 repülőből való kiugrásnak felel meg 4000 m magasból. Minden szabadeséssel kapcsolatos mozgás megtanulható. Nem edzett személyek ne repüljenek napi 20 percnél többet. Profi repülők gyakran napi egy óránál is többet repülnek. Profi ejtőernyősöknek a szimulátorban repüléssel töltött egy óra szabadesésben 100 ugrásnak felel meg 4000 m magasból.
 • 14. MILYEN HOSSZÚAK AZ EGYES BEMENETEK?

  A repülési idő a Superfly szimulátorban többnyire 1,5 perces bemenetekre van felosztva. Kérésre akár több 1,5 perces bemenet egyszerre repülhető le. Az egyes bemenetek hossza választható, többnyire a repülő személy fizikai kondíciójától és az edzés típusától függ.
 • 15. VISELHETEK ÉKSZERT VAGY KARÓRÁT A SUPERFLY CSATORNÁBAN REPÜLVE?

  Nem, ez nem lehetséges. Az ékszerek elveszhetnek a gyors légáramlásban, és megsérülhet a repülő személy vagy a csatorna technológiája. Tehát a repülés megkezdése előtt vegye le az összes nem rögzített tárgyat, és győződjön meg róla, hogy ruházatán az összes zseb üres, levette a karkötőket, órát, fülbevalót és láncot is.
 • 16. MEGSZEREZHETŐ A REPÜLÉSEMRŐL KÉSZÜLT VIDEOFELVÉTEL?

  Nem szükséges saját kamerával vagy operatőrrel rendelkezni. A videó-rendszer a Hurricane Factory technológiájába be van építve. Minden egyes belépést rögzítünk és max. 7 napig megőrzünk a rendszerben. Ebből a rendszerből DVD felvétel vagy videofelvétel készíthető pendrivera, amelyet a recepción vásárolhat meg.
 • 17. KÉPES LESZEK AZ ILYEN ERŐS LÉGÁRAMBAN SZABADON LÉLEGEZNI?

  Általában az embereknek nem szokott gondot okozni a légzés az ilyen erős légáramban. Vannak azonban kivételek. Amennyiben a légáram gondot okozna, ez a probléma integrált sisakkal megoldható.
 • 18. A SZIMULÁTORBA BEVIHETEM A FÉNYKÉPEZŐGÉPEMET VAGY KAMERÁMAT?

  Nyugodtan, csak nem a repülési kamrába. A kísérete a kamra üvegén keresztül lefotózhatja.
 • 19. MI TÖRTÉNIK, HA A SZIMULÁTORBAN ELREPÜL PÉLDÁUL A CIPŐM, KARÓRÁM, GYŰRŰM, VAGY AZ AUTÓKULCSOM...?

  Az elrepült tárgyak megsérülhetnek vagy teljesen tönkremehetnek. Rosszabb esetben egy darabjuk a következő körre folytatja útját a légáramban, és nagy sebességgel csapódhat beléd a repülési kamrába való visszatérésekor. Ezért az ilyen esetben a repülésedet azonnal be kell fejezni. Egyes esetekben maga a ventilátor is sérülhet. Olyankor a szimulátor biztonsági okoknál fogva automatikusan kikapcsol, a repülésed befejeződik, a szélcsatornát pedig ki kell takarítani az idegen tárgyaktól. A szimulátor berendezése nagyon drága, ezért kérlek ni vigyél magaddal semmilyen idegen tárgyat az overallon, sisakon és szemüvegen kívül.
 • 20. VÁSÁROLHATÓ A HURRICANE FACTORYBA VALAMILYEN AJÁNDÉKUTALVÁNY?

  Igen, ajándékutalványt eShopunkban vagy a recepciónkon vásárolhatsz.
 • 21. ÚJ TAPASZTALATOKAT SZERZEK A SZIMULÁTORBAN A SZABADESÉSSEL?

  A Hurricane Factory ugyanolyan körülményeket szimulál mint szabadeséskor. A test pozíciója és mozgása éppen olyan mint szabadeséskor. Az AFF-re való speciális felkészítésként gyakorolhatók a stabil testhelyzetek, a forgás megkezdése és befejezése, a magasságmérő leolvasása és stabil pozíció az ejtőernyő megnyitásakor. Segít csökkenteni a stresszt a valós szabadesés során az AFF képzésnél. A kevesebb stressz nagyobb kapacitást hagy a többi feladatra, és fokozza az ugrásnál érzett örömödet meg az oktatódét is.
 • 22. A SZIMULÁTOR ELÉG GYORS?

  A sebesség a szimulátorban 270 km/óra értéket ér el, ami elég nagy a FREEFLY és FREESTYLE összes pozíciójában való repüléshez.
 • 23. REPÜLHETEK SAJÁT OVERALLBAN ÉS SISAKBAN?

  Igen, minden sportoló saját felszerelést használ. Nincs lehetőség saját videokamerával vagy fényképezőgéppel repülni.
 • 24. MI TÖRTÉNIK, HA KICSÚSZOM AZ ELLENŐRZÉS ALÓL?

  Még a sportrepülők sincsenek a szimulátorban soha egyedül. A tapasztalt oktatók mindig jelen vannak a légkamrában, és épp az ilyen helyzetekre vannak kiképezve, képesek gyorsan segíteni.
 • 25. ELÉG EGY ÓRA AZ ÜLŐPOZÍCIÓBAN VALÓ REPÜLÉS MEGTANULÁSÁRA?

  Ez az előző tapasztalataidtól és kondíciódtól függ. Miután képes leszel önállóan repülni vezérelt stabil haspozícióban, megtanulsz a hátadon repülni, majd az átmeneteket e két helyzet között. Majd ha mindezt megtanultad, kezdheted tanulni a repülést ülőpozícióban. Hamar rájössz, hogy ehhez szükséged van egy tapasztalt oktatóra.
 • 26. MUSZÁJ SISAKOT ÉS KESZTYŰT VISELNEM?

  Biztonsági okokból a szélcsatornában sisakot kell viselni. A kesztyű nem kötelező, de ajánlatos, így megakadályozhatók a horzsolások. A szélcsatorna fala lehorzsolhatja a bőrt.
 • 27. HASZNÁLHATOK SÖTÉT SZEMÜVEGET? A FÉNY A SZIMULÁTORBAN ELÉG ERŐS, VAGY ÁTTETSZŐ SZEMÜVEGET KELL VISELNEM?

  A repülő személyeknek az alaptanfolyamon és a haladó tanfolyamokon is áttetsző szemüveget kellene viselniük. A kommunikáció az oktató és a képzés résztvevője között szemkontaktus segítségével történik. Az oktató jobban érzékeli az oktatott személy állapotát, és helyesebben reagálhat rá.
 • 28. SEGÍT NEKEM A KAR, VÁLL, LÁB ÉS HÁT EDZÉSE A SZIMULÁTORBAN VALÓ REPÜLÉSEMNÉL?

  A repülés a szimulátorban elég fárasztó lehet a kevésbé edzett személyek esetén. A repülés során olyan izmokat is igénybe veszünk, amelyeket egyéb sportoknál nem. A váll, kar és a láb erősítése sosincs kárunkra. A sikeres repüléshez mozgékonyság és mozgáskoordinációs képesség szükséges.
 • 29. EGYÉB KÉRDÉSED VAN?

  funflight.tatralandia@hurricanefactory.com
  Telephely:
  Hurricane Factory Tatralandia 
  Brezovec 1090 
  031 05 Liptovský Mikuláš 5  

  GPS: 49°6'20.40"N 19°34'24.51"E

Hurricane newsletter

Jelentkezzen hírnevekre és exkluzív ajánlatokra